Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
...

 

Συνέντευξη Τύπου για το σκάνδαλο του ΟΤΕ έδωσαν σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, η πολιτική εκπρόσωπος για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, ο πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών, Νίκος Σηφουνάκης, ο εισηγητής ΚΤΕ Μεταφορών, Χάρης Τσιόκας, και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Aκολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Τύπου:
 
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλησπέρα σε όλους. Καλωσορίσατε σε μία συνέντευξη για τα τεκταινόμενα γύρω από τον ΟΤΕ. Στη συνέντευξη θα είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Χρήστος Παπουτσής, η πολιτική ευθύνη για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, ο πολιτικός υπεύθυνος για θέματα Μεταφορών - Επικοινωνιών, ο Νίκος Σηφουνάκης, και ο συντονιστής του αρμόδιου ΚΤΕ, Χάρης Τσιόκας.
Παρακαλώ τον Χρήστο να ξεκινήσει.
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Σας ευχαριστούμε καταρχάς για τη συμμετοχή σας στη συνέντευξη Τύπου σε μια ώρα προχωρημένη και δύσκολη. Σε μια μέρα που είναι κατά τα άλλα μια πάρα πολύ ωραία μέρα. Όμως όσον αφορά το πολιτικό περιβάλλον, φαίνεται ότι αρχίζουν και δημιουργούνται πολλά νέφη. Νέφη τα οποία βοηθούν στο να διαμορφωθεί ένα κλίμα εξαιρετικά νοσηρό για την πολιτική κατάσταση της χώρας μας.
Και μέσα σε όλα αυτά, η πράξη του κ. Βγενόπουλου με την αγωγή την οποία κατέθεσε εις βάρος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του κ. Παπανδρέου, αποτελεί στην πραγματικότητα επίδειξη θράσους. Και είναι μία επίδειξη θράσους που βρίσκει γόνιμο έδαφος, ακριβώς σε αυτό το νοσηρό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Καραμανλή.
Είναι σοβαρότατες οι ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία με την ανοχή της επιβεβαιώνει στην ουσία όλες τις παρασκηνιακές συνεργασίες που τόσο καιρό καταγγέλλουμε όλοι μας, το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου, ολόκληρη η αντιπολίτευση και επιπλέον είναι προφανές ότι ενθαρρύνει αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες του κ. Βγενόπουλου.
Αυτός όμως ο δρόμος είναι ολισθηρός δρόμος. Είναι ένας δρόμος επικίνδυνος για την πολιτική ζωή του τόπου και βεβαίως για τη δημοκρατία μας. Και στο σημείο αυτό θέλω να εξάρω τη στάση του Προέδρου της Βουλής, του κ. Δημήτρη Σιούφα, για τις δηλώσεις του σήμερα το μεσημέρι.
Ο πολιτικός κόσμος δεν εκφοβίζεται. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να θέσει σε ομηρία το πολιτικό σύστημα. Οι σχέσεις πολιτικής και οικονομίας θα ορίζονται και θα ελέγχονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ελληνικού Συντάγματος, σύμφωνα με τους νόμους του ελληνικού κράτους και, φυσικά, σύμφωνα με την παράδοση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Ως εκ τούτου, κανείς δεν πρόκειται να φιμώσει τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν πρόκειται να μας εμποδίσει να διατυπώνουμε τις θέσεις μας, να ασκούμε κριτική και έλεγχο, να αγωνιζόμαστε για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του Ελληνικού λαού και βεβαίως να αγωνιζόμαστε για την αυτονομία της πολιτικής.
Κανείς δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε αυτή την πολιτική προσπάθεια, σε αυτό τον πολιτικό αγώνα του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ. Το μήνυμά μας είναι καθαρό, είναι σαφές και απευθύνεται σε όλους και προς πάσα κατεύθυνση.
Είναι επίσης ανεπίτρεπτη η προσπάθεια του κ. Βγενόπουλου να κάνει κριτή τον δικαστή, τη δικαιοσύνη, η οποία εξ ορισμού δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να παρεμβαίνει στην πολιτική άποψη. Οι παρεμβάσεις του Γιώργου Παπανδρέου και όλων μας, απ' την αρχή μέχρι σήμερα, αφορούν στην πολιτική ουσία της εμφανούς μεθόδευσης που ακολουθήθηκε στο μεγαλύτερο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο που γνωρίζει ο τόπος στις μέρες μας.
Και αναφέρομαι φυσικά στο ξεπούλημα του ΟΤΕ. Αλλά έχω την αίσθηση ότι ορισμένοι τρίβουν τα χέρια τους απ' αυτές τις πρωτοβουλίες του κ. Βγενόπουλου, γιατί φαίνεται ετοιμάζονται και σε άλλους χώρους του ευρύτερου δημόσιου τομέα για τέτοιου είδους παρασκηνιακές μεθοδεύσεις, συμφωνίες και ξεπουλήματα. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στο χώρο της ενέργειας.
Δεν θα περάσουν αυτά τα σχέδια. Ο Γιώργος Παπανδρέου ομιλεί με το τεκμήριο της αντιπροσωπευτικότητας, εκφράζοντας τη γνώμη των πολιτών που εκπροσωπούμε. Προφανώς, γνωρίζει αυτή τη διάσταση των πραγμάτων ο κ. Βγενόπουλος. Δεν έχω την αίσθηση ότι δεν την γνωρίζει. Προφανώς, γνωρίζει γι' αυτή τη διάσταση των πραγμάτων και η κυβέρνηση. Αλλά η κυβέρνηση ανέχεται τον κ. Βγενόπουλο, να επιχειρεί να εξαπατήσει επικοινωνιακά τον Ελληνικό λαό.
Όπως είναι επίσης φανερός και ο στόχος αυτής της προσπάθειας. Θέλουν να προλάβουν, να δημιουργήσουν σύγχυση και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, να αποπροσανατολίσουν την εντύπωση που σχηματίζουν οι πολίτες από κάποιον διαμεσολαβητή, ο οποίος κερδίζει περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ σε μία νύχτα.
Στην κοινή γνώμη έχει δημιουργηθεί πλέον και είναι εδραία η πεποίθηση ότι ο υπουργός Οικονομικών, κ. Αλογοσκούφης, χρησιμοποίησε ως άλλοθι και έναντι υψηλής αμοιβής τις 3 τράπεζες - συμβούλους, τις 3 τράπεζες εγνωσμένου διεθνούς κύρους και τεχνογνωσίας, όσον αφορά την μετοχοποίηση δημοσίων οργανισμών. Αλλά, τελικά, ο ίδιος επέλεξε ως στρατηγικό εταίρο τον κ. Βγενόπουλο, λειτουργώντας έτσι ως εγγυητής της υπεραξίας για την εκχώρηση των διοικητικών δικαιωμάτων του ΟΤΕ στη γερμανική εταιρεία Deutsche Telekom.
Και αυτή η πεποίθηση εδραιώνεται ακόμα περισσότερο καθότι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ εμφανίστηκε στη Βουλή με νομοθετική πρωτοβουλία, δήθεν για την προστασία του ΟΤΕ από την επιθετική εξαγορά του κ. Βγενόπουλου, στη συνέχεια, έσπευσε ο ίδιος να δώσει εγγυήσεις για τη μεταβίβαση των διοικητικών δικαιωμάτων στην Deutsche Telekom, αμείβοντας έτσι πλουσιοπάροχα τη MIG, για τις υπηρεσίες διαμεσολάβησης που προσέφερε.
Παράλληλα, την εποχή που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι βρισκόταν σε σύγκρουση με την MIG με επίκεντρο τον ΟΤΕ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διορισμένη φυσικά από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, μάλλον έκλεινε τα μάτια στις οφθαλμοφανείς παραβιάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας και των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την MIG.
Όπως είχαμε την ευκαιρία να παραθέσουμε λεπτομερώς όλα αυτά τα στοιχεία στην ερώτηση την οποία καταθέσαμε στον πρωθυπουργό, συγκεκριμένα, το περασμένο φθινόπωρο, η MIG προχώρησε σε αθρόες αγορές μετοχών της. Η στήριξη αυτής της τιμής των μετοχών ξεπέρασε τα όρια της χειραγώγησης, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ποια ήταν η περίοδος αυτή; Το φθινόπωρο του 2007, όταν η κυβέρνηση γνώριζε, με βάση το πόρισμα του Εισαγγελέα κ. Πεπόνη, απ' το καλοκαίρι του 2007, ότι η Marfin Bank ενέχεται και ως εκ τούτου είναι υπόλογη για απιστία εις βάρος του Δημοσίου, στην υπόθεση της αγοραπωλησίας των τριών ομολόγων του Ταμείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Όπως, οι συνάδελφοι Χάρης Τσιόκας, που βρίσκεται σήμερα εδώ μαζί μας, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Χρήστος Χάιδος και ο Γιάννης Σκουλάς με ερώτησή τους κατέθεσαν στη Βουλή και έθεσαν αυτά τα ερωτήματα ήδη από την 5η Μαΐου.
Για όλους αυτούς τους λόγους, εμείς θεωρούμε ότι όλη αυτή την περίοδο, στην πραγματικότητα, παρακολουθούμε ένα θέατρο σκιών, ένα θέατρο το οποίο επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και, κυρίως, να στρέψει αλλού την προσοχή, αποκρύπτοντας την πραγματική διάσταση αυτού του μεγάλου σκανδάλου που αφορά στην εκποίηση, στο ξεπούλημα του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ευχαριστούμε πολύ. Η κυρία Κατσέλη.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ευχαριστώ πολύ. Όπως ξέρετε έχουν περάσει πέντε 24ωρα από τότε που οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών ανακοίνωσαν ότι έκλεισε η συμφωνία ΟΤΕ - Deutsche Telekom και ακόμη δεν έχουμε στα χέρια μας τη συμφωνία αυτή. Θεωρούμε ότι αυτό θέτει ένα τεράστιο ζήτημα, ένα ζήτημα αδιαφάνειας, με την οποία βλέπουμε ότι χειρίζεται η κυβέρνηση ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, μη δίνοντας στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο.
Σήμερα το πρωί επικοινώνησα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, του ζήτησα αντίγραφο της συμφωνίας, δεν δέχτηκε να το δώσει, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα ότι δεν έχει ακόμη μεταφραστεί στα ελληνικά. Το ζητήσαμε στα αγγλικά, αρνήθηκε να το δώσει, με τη δικαιολογία ότι βρίσκεται υπό νομική επεξεργασία.
Θεωρούμε ότι αυτή είναι μία αδιαφανής πρακτική, μία απαράδεκτη πρακτική για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, να μην ενημερώνεται το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να μην ενημερώνονται τα κόμματα της Βουλής και ο Ελληνικός λαός για μια συμφωνία, την οποία συζητάμε χωρίς να έχουμε μπροστά μας το ακριβές κείμενο.
Αναρωτιόμαστε τι κρύβεται μέσα σε αυτή τη συμφωνία; Υπάρχουν κρυφές πτυχές, που ο υπουργός δεν θέλει να φέρει στο φως της δημοσιότητας, ή μήπως θέλει πρώτα να είναι σίγουρος ότι μπορούν να αρθούν όλοι οι σκόπελοι που τυχόν υπάρχουν και τίθενται από πλευράς Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ή από πλευράς ρυθμιστικών Αρχών;
Το δεύτερο ζήτημα, το οποίο θα ήθελα να υπογραμμίσω, είναι για τα οφέλη ή τα μη οφέλη αυτής της συμφωνίας. Επειδή γίνεται πολύ συζήτηση γιατί τελικά έγινε αυτή η πώληση και ποιος ωφελείται από αυτή την πώληση, εγώ θα ήθελα απλώς να επισημάνω κάτι, που είπε ο Rene Obermann, ο Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Deutsche Telekom και το οποίο δίνει όλες τις απαντήσεις.
Λέει στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 15 Μαΐου ότι: «...Ο ΟΤΕ ταιριάζει στη διεθνή μας στρατηγική σαν το κομμάτι του παζλ που μας έλειπε. Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που κάνει τη συμφωνία αυτή ελκυστική, παρ' όλο που έχουμε αποκτήσει μειοψηφική συμμετοχή στον ΟΤΕ, πετύχαμε να συμφωνήσουμε με την κυβέρνηση της Αθήνας ότι θα μπούμε στο εταιρικό management και στον έλεγχο. Χάριν της συμφωνίας μετόχων έχουμε τώρα τη δυνατότητα να ενοποιήσουμε πλήρως τον ΟΤΕ». Δηλαδή, να ενοποιήσουν τον ΟΤΕ στους λογιστικούς ισολογισμούς της Deutsche Telekom. Και αυτό έγινε.
Η εκποίηση του ΟΤΕ, η εκχώρηση του ΟΤΕ στη Deutsche Telekom έγινε με ένα υπερτίμημα για το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 140 εκ. ευρώ, δηλαδή 1/5 από τα κέρδη του ΟΤΕ μέσα σε ένα χρόνο και ένα υπερτίμημα 600 με 800 εκ. ευρώ για τον ιδιώτη επενδυτή, για τη MIG ο οποίος είναι αυτός ο οποίος καρπώθηκε το υπερτίμημα γι' αυτή τη διαδικασία.
Επομένως, έχουμε δύο ωφελημένους: τη Deutsche Telekom και τη MIG, κι ένα μεγάλο χαμένο, το Ελληνικό Δημόσιο και τον Ελληνικό λαό.
Το τρίτο σημείο έχει να κάνει με την ίδια τη διαδικασία. Ήδη, ο Χρήστος Παπουτσής ανέφερε κάποια από τα σημεία, τα οποία έχουμε υπογραμμίσει στην ερώτησή μας, που έδειχναν από το Δεκέμβριο του 2006 -αν όχι νωρίτερα- ότι η υπόθεση αυτή, η ακολουθούμενη διαδικασία είχε προαποφασιστεί. Λέω νωρίτερα, διότι ήδη, εάν δείτε τα πρακτικά της Βουλής του Μαΐου του 2006, όταν ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία ο κανονισμός 139/2004 του Συμβουλίου, τα βασικά ζητήματα όσον αφορά τη διαδικασία που αυτή τη στιγμή έρχονται στο φως, είχαν ήδη μπει στο τραπέζι και είχε ήδη γίνει η συζήτηση από το Μάιο του 2006.
Αναφέρομαι συγκεκριμένα στη διάταξη του νόμου, η οποία εξαιρούσε από δημόσιες προτάσεις, τις εταιρείες υπό αποκρατικοποίηση. Και πάλι, θα ήθελα εδώ να αναφέρω ότι, σε εκείνη τη συζήτηση των πρακτικών, ο Χρήστος Γκόρτσος, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, έθετε βασικό θέμα. Έλεγε: «...Θα ήθελα κ. Υπουργέ να το δείτε από άποψη νομιμότητας. Υπάρχει διάταξη που εξαιρεί τις δημόσιες προτάσεις λόγω αποκρατικοποιήσεων, φοβάμαι μήπως αυτό προσκρούει στη γενική αρχή του άρθρου 3 περί ίσης μεταχείρισης των μετόχων. Αναφέρομαι στο εδ. ζ' του άρθρου 8 που λέει ότι σε περίπτωση αποκρατικοποιήσεων δεν είναι υποχρεωτικό. Φοβάμαι μήπως υπάρξει πρόβλημα νομιμότητας».
Η κυβέρνηση, παρότι υπήρχαν ζητήματα νομιμότητας, τα οποία ήδη τα εγείρουν πολλοί από τους ιδιώτες επενδυτές στη διαδικασία του ΟΤΕ, προχώρησε ακάθεκτα και έβαλε αυτή τη διάταξη, έτσι ώστε να μπορέσει, κατά πάσα πιθανότητα, να προχωρήσει αυτό το σχήμα.
Να πούμε εδώ ότι, όπως ανέδειξαν και οι εφημερίδες το Σαββατοκύριακο, αυτό το σχήμα δεν είναι ένα σχήμα το οποίο ακολουθήθηκε μόνο στην περίπτωση του ΟΤΕ, το ίδιο σχήμα με μικρές παραλλαγές, δηλαδή να έχεις έναν ιδιώτη επενδυτή που να μαζεύει τις αγορές, να τις πουλάει στη Deutsche Telekom και μετά να εξαγοράζεται, μέσω ενός ενδιαμέσου, κρατικός Οργανισμός, έχει ακολουθηθεί και σε άλλες χώρες της Ν.Α. Ευρώπης και το δημοσίευμα αναφερόταν ειδικά στα Σκόπια, με άλλο Έλληνα ιδιώτη επενδυτή, σε αυτή τη διαδικασία.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, επειδή έγινε πολύ συζήτηση για το θέμα του δημοσίου ελέγχου και για τη θέση του ΠΑΣΟΚ πάνω σε αυτό το ζήτημα, κι είναι ένα ζήτημα το οποίο το ανέφερε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή, ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν υπόλογο λόγω μετοχοποιήσεων για την επιθετική εξαγορά του ΟΤΕ. Επίσης, να υπενθυμίσω κάτι που έλεγε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Πιλάβιος, ακριβώς στην ίδια ημερομηνία, δηλαδή, 4 Μαΐου του 2006, στη Βουλή, ο οποίος αναφέρεται στο τι σημαίνει «δημόσιος έλεγχος» έτσι ώστε να μην μπερδεύεται ο πρωθυπουργός και να μην λαϊκίζει, λέγοντας ότι η μετοχοποίηση είναι ταυτόσημη με την απώλεια δημόσιου ελέγχου.
Ο ίδιος ο κ. Πιλάβιος έλεγε ότι: «Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ο έλεγχος πια μιας εταιρείας δεν αποκτάται με το 50 συν 1». Σε όλο τον κόσμο οι εταιρείες ελέγχονται με πολύ μικρότερα ποσοστά. Το 33% που είχε εξασφαλίσει το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή την καταστατική μειοψηφία, εξασφάλιζε πλήρως το δημόσιο έλεγχο της εταιρείας και προστάτευε τον ΟΤΕ από μια επιθετική εξαγορά. Αυτό δε, γινόταν ακόμη περισσότερο με τη διάταξη του Νόμου του '94, η οποία δεν άφηνε σε κανένα ιδιώτη, που να έχει πάνω από 5% των μετοχών, δικαιώματα πάνω από το 5% στη Γενική Συνέλευση.
Επομένως, η κυβέρνηση ουσιαστικά λαϊκίζει και παραπλανά τον Ελληνικό λαό, λέγοντας ότι με τη διαδικασία μετοχοποιήσεων υπήρχε πρόβλημα στον ΟΤΕ και κινδύνευε ο ΟΤΕ από επιθετική εξαγορά. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και γι' αυτό δεν είχε εκδηλωθεί καμία εξαγορά μέχρι το 2006.
Αυτό με φέρνει, συνεχίζοντας το σκεπτικό που ήδη ανέφερε ο Χρήστος Παπουτσής, στην ερώτησή μας, την οποία θέλουμε να επαναφέρουμε εδώ στο δημόσιο διάλογο, τώρα. Υπό το φως της συμφωνίας, αναφέρουμε κάποια βασικά στοιχεία:
Ερώτηση που καταθέσαμε προς τον πρωθυπουργό 10 βουλευτές. Στις 14 Δεκεμβρίου του 2006, ο κ. Αλογοσκούφης κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, ήταν σχετικά με τη φορολογία του εισοδήματος και, με την τροπολογία αυτή, χωρίς να αναφέρεται η λέξη «ΟΤΕ», κατάργησε τις προηγούμενες νομοθεσίες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες ανέφερα, οι οποίες προέβλεπαν ότι το Δημόσιο δεν επιτρέπεται να κατέχει ποσοστό μικρότερο από το 33% της ιδιοκτησίας του ΟΤΕ.
Το πρωί της ίδιας ημέρας, 14 Δεκεμβρίου του 2006, ο κ. Βγενόπουλος, προφανώς ενήμερος για την πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών, έσπευσε να κάνει σαφείς τις προθέσεις του για τον ΟΤΕ, με απάντησή του σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που είχε οργανωθεί για άσχετο προς τον ΟΤΕ θέμα.
Ακριβώς την επόμενη μέρα, 15 Δεκεμβρίου 2006, ο κ. Βγενόπουλος επεδίωξε να διευκρινίσει ότι ο ίδιος, αλλά και επενδυτές απ' το Τούμπαι, θα ενδιαφερθούν για την απόκτηση του ΟΤΕ, αν η κυβέρνηση εκχωρήσει το management του Οργανισμού.
Είναι τυχαίο άραγε ότι, την ίδια μέρα, μέσα σε 24 ώρες, αίρονται από τον υπουργό Οικονομίας οι ασφαλιστικές δικλείδες για τον δημόσιο έλεγχο του ΟΤΕ και, την επομένη, ένας ιδιώτης επενδυτής, που παίζει, όπως βλέπουμε, τον ρόλο του ενδιάμεσου, ανακοινώνει την πρόθεσή του να προχωρήσει επιθετικά, ουσιαστικά, στην εξαγορά του ΟΤΕ;
Στις 11/1/2007 πραγματοποιείται συνάντηση του υπουργού με τον κ. Βγενόπουλο προκειμένου, όπως ανακοινώνεται, να τον ενημερώσει για τα επενδυτικά του σχέδια. Και, ω του θαύματος, σ' αυτή τη συνάντηση, παρευρίσκεται ο αρμόδιος για θέματα αποκρατικοποιήσεων, γενικός γραμματέας του Υπουργείου, κ. Παπάζογλου. Προφανώς, αφορούσε η συνάντηση αυτή στα σχέδια του κ. Βγενόπουλου για τον ΟΤΕ.
Στην ερώτησή μας αυτή, αναφέρονται και μία σειρά άλλων στοιχείων όσον αφορά την συμπεριφορά και του Δημοσίου, και του Υπουργείου και του κ. Βγενόπουλου, σε όλη αυτή τη διαδικασία, μέχρι που φτάσαμε στην ανακοίνωση της εξαγοράς το 2007 και το 2008.
Αυτή η διαδικασία εγείρει πάρα πολλά ερωτήματα, σχετικά με το πώς η κυβέρνηση καταλαβαίνει και κατανοεί το δημόσιο συμφέρον, με ποιον τρόπο αποφάσισε να προχωρήσει στην «αποκρατικοποίηση» του ΟΤΕ, μιας στρατηγικής σημασίας εταιρείας, παρακάμπτοντας ενσυνείδητα και το νόμο περί αποκρατικοποιήσεων που της επέβαλε, αν ήθελε να τον ακολουθήσει ουσιαστικά, ανοιχτό διαγωνισμό και το νόμο περί δημοσίων προτάσεων, σύμφωνα με τον οποίο η Deutsche Telekom έπρεπε να κάνει τουλάχιστον δημόσιες προτάσεις, έτσι ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα των μικροεπενδυτών.
Ήδη, από το Μάιο του 2006, τα στοιχεία εγείρουν πολλές υποψίες ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η νομοθετική δουλειά και όλες οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, μέχρι την πρωτοβουλία του κ. Αλογοσκούφη, ήταν για να προχωρήσει η διαδικασία μ' αυτό τον αδιαφανή τρόπο που τελικά επελέγη.
Ακριβώς ίσως γι αυτό, ο κ. Οbermann στη συνέλευση είπε ότι αυτή η εξαγορά εντάσσεται μεταξύ των ευκαιριών σε απομονωμένες αγορές και μεταξύ των διαδικασιών που έχει ακολουθήσει η Deutsche Telekom σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ίσως γι´ αυτό και το βάζουμε ως ερώτημα. Ακριβώς γι´ αυτό, το Δημόσιο δεν μπορεί να προβεί, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Αλογοσκούφη, σε πώληση παραπάνω από το 3%, διότι όπως γνωρίζουμε, εάν πωλούσε το Ελληνικό Δημόσιο πάνω από 3%, ή αν αγόραζε η Deutsche Telekom πάνω από 3%, θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει δημόσια πρόταση. Κι επειδή δεν ήθελαν να κάνουν δημόσια πρόταση, ουσιαστικά, το παιχνίδι εξυπηρετείτο πολύ καλύτερα με την παρουσία ενός ιδιώτη επενδυτή.
Αυτά είναι κάποια στοιχεία που αφορούν και στο περιεχόμενο της συμφωνίας, αλλά και στη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε, όταν δούμε τη συμφωνία, είναι αδιανόητο που αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στα χέρια μας τη συμφωνία, μια συμφωνία η οποία συζητιέται σε όλους τους ευρωπαϊκούς οικονομικούς κύκλους κι αυτή αποκρύπτεται από τα κόμματα και απ' τον Ελληνικό λαό. Ευχαριστώ πολύ.
Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Θέλω κι εγώ ξεκινώντας να εκφράσω την λύπη μου γι´ αυτό το πρωτοφανές γεγονός. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην αίτησή μας να έχουμε μια ενημέρωση εμείς, εκπρόσωποι και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αρνήθηκε.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση δια του αρμοδίου υπουργού συνεχίζει τη μυστική διπλωματία την οποία την εφαρμόζει όχι στο Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στο χώρο ουσιαστικά εκείνον που έχει την ευθύνη της οικονομίας του κράτους και βεβαίως και την προστασίας της περιουσίας του κράτους.
Είναι σκόπιμο να σας παραθέσω ορισμένα στοιχεία, για να γίνει κατανοητό γιατί το ΠΑΣΟΚ αντιδρά. Ο ΟΤΕ έχει μια χρηματιστηριακή αξία περίπου 11 δισεκατομμυρίων ευρώ και μια συνολική αξία της περιουσίας του που ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια. Απευθύνεται σε μια αγορά των 56 εκατομμυρίων πολιτών, σε μια συγκεκριμένη περιοχή και σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Προέδρου της Deutsche Telekom τις οποίες σας ανέγνωσε πριν από λίγο η κυρία Κατσέλη, γίνεται κατανοητό τι συμβαίνει.
Η κερδοφορία του ΟΤΕ όλα αυτά τα χρόνια ήταν της τάξης του 8-9% κατ' έτος. Το 2007 τα κέρδη του ΟΤΕ είναι 662 εκατομμύρια. Σε αυτά πρέπει να προσθέσετε τα χρήματα που εδόθησαν, προκειμένου να γίνει ουσιαστικά η εθελούσια έξοδος επιπροσθέτως και την αγορά της «ΓΕΡΜΑΝΟΣ». Αντιλαμβάνεστε ότι θα ξεπερνούσαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ τα κέρδη του ΟΤΕ το 2007. Ίσως να ήταν και πολύ περισσότερα.
Πωλείται για 442 εκατομμύρια, ήτοι όσα είναι τα κέρδη 8 μηνών. Η κυβέρνηση βεβαίως ξεκινά τη διαδικασία, απ' ό,τι φάνηκε, μπροστά στο αδιέξοδο που είχε να ξεπεράσει το μεγάλο σκόπελο που λέγεται δημόσια προσφορά και προχωρά μέσω της διαδικασίας ως ΔΕΚΟ. Ξέρετε όμως πάρα πολύ καλά ότι όταν κύρωσε με το ν. 3461/2006 την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 25/2004, η συγκεκριμένη οδηγία λέει τα παρακάτω που σας διαβάζω αυτολεξεί, για να δείτε πώς μεθόδευσαν να παρακάμψουν την δημόσια προσφορά:
«Τα κράτη- μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των κατόχων τίτλων, ιδίως των κατόχων μειοψηφουσών συμμετοχών, μετά την απόκτηση του ελέγχου των εταιρειών τους. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν την προστασία αυτή, επιβάλλοντας στο πρόσωπο το οποίο έχει αποκτήσει τον έλεγχο μιας εταιρείας την υποχρέωση να απευθύνει προσφορά σε όλους τους κατόχους τίτλων τής εν λόγω εταιρείας για την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών τους σε δίκαιη τιμή, σύμφωνα με τον κοινό ορισμό. Τα κράτη - μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να θεσπίζουν νέα μέσα προστασίας των συμφερόντων των κατόχων τίτλων, όπως η υποχρέωση υποβολής μερικής προσφοράς στις περιπτώσεις που ο προσφέρων δεν αποκτά τον έλεγχο της εταιρείας, ή η υποχρέωση υποβολής προσφοράς ταυτόχρονα με την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας». Πουθενά δεν προβλέπεται η εξαίρεση για τις αποκρατικοποιήσεις.
Θα σας διαβάσω όμως και μια τοποθέτηση, η οποία έγινε στις 3 του Φλεβάρη του 2004, θα σας διαβάσω το κείμενο και στη συνέχεια θα σας πω ποιος το έχει πει, ποιος το έχει καταθέσει:
«Δεν λέμε δηλαδή ότι θα βρούμε στρατηγικό επενδυτή. Δε λέμε δηλαδή ότι θα πάμε σε στρατηγικό επενδυτή και management εκτός ελέγχου του δημοσίου. Άλλο στρατηγική συνεργασία, άλλο στρατηγικός επενδυτής. Δηλαδή, μπορεί να βρεις έναν εταίρο, π.χ. μια ιταλική ή γερμανική εταιρεία, έρχεσαι, της δίνεις ένα 5% ένα 7%, συνεννοείσαι για το management και κάνεις στρατηγική συμμαχία. Δεν είναι στρατηγικός επενδυτής. Η συμμαχία, το κράτος και αυτό που θα βρεις για να κάνεις στρατηγική συμμαχία, θα κρατήσουν το 34% και άρα το κράτος θα είναι αυτό που έχει βασικά το πάνω χέρι».
Αυτές ήταν οι τοποθετήσεις του κ. Σουφλιά, που είχε στο παρελθόν την ευθύνη του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Και κλείνοντας, θα σας δώσω κάποιες απαντήσεις επειδή τίθεται, το άκουγα και σήμερα το πρωί στα ραδιόφωνα για την θέση που εξέφρασε ο Πρόεδρό μας περί «απιστίας», και γιατί εμείς θεωρούμε ότι είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο ίσως μεταπολιτευτικά, λαμβάνοντας υπ' όψιν πάντοτε ότι η Νέα Δημοκρατία παρέπεμψε τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, για μια τροπολογία που αφορούσε έναν επιχειρηματία τον οποίο διευκόλυνε, που ήθελε να πουλήσει την Τράπεζα Κρήτης.
Δεν αφορούσε στον Κοσκωτά, ήταν η ιστορία του Καλκάνη. Πιστεύουμε λοιπόν πώς τεκμηριώνεται η απιστία: Γιατί μεθόδευσαν από κοινού, η κυβέρνηση και ο διαμεσολαβητής-επενδυτής, την υλοποίηση ενός σχεδίου σε επεισόδια.
Δεν θα αναφερθούμε στα επεισόδια '90-'93, της περιόδου που προσπάθησαν να την πουλήσουν πάλι με 500 εκατομμύρια, που δεν έδωσαν άδεια στον ΟΤΕ να δημιουργήσει την COSMOTE και την έδωσαν μόνο στις δύο ιδιωτικές εταιρείες που ανδρώθηκαν. Μετά από 3 χρόνια, το ΠΑΣΟΚ έδωσε άδεια και σήμερα, η COSMOTE είναι η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας.
Αλλά απ' το 2004 και μετά: Με την αλλαγή του νόμου 2843/2000 για την ελάχιστη συμμετοχή του Δημοσίου όπως ακριβώς προστατεύθηκαν η Deutsche Telekom, η France Telecom, η Italian Telekcom, προστατεύθηκε και το Ελληνικό Δημόσιο. Η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε στις 8 του Μάρτη του 2004 έναν ΟΤΕ με τον έλεγχο του κράτους με περίπου 38% που ήταν η συμμετοχή του κράτους, καταρτώντας το νόμο 2257/1994 για τον περιορισμό του δικαιώματος ψήφου με το 5%.
Δεύτερον: Με την αγορά της «ΓΕΡΜΑΝΟΣ», μ' αυτό το ιλιγγιώδες ποσό, που εντασσόταν σε μια στρατηγική που είχε διαμορφώσει πολύ πιθανόν και ο διαμεσολαβητής και στη συνέχεια βεβαίως και είναι το ουσιαστικό στοιχείο που ενδιέφερε την Deutsche Telekom εμπορικά, την πώληση της INFOTE, την εθελούσια έξοδο των 5.000 εργαζομένων και βεβαίως το ν. 3461/2006 που θα κύρωνε υποτίθεται την οδηγία που σας διάβασα πριν.
Εάν λάβουμε υπ' όψιν μας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι δυο Υπουργοί, τα ορισμένα points που έδωσαν οι υπουργοί, θα απαγορεύεται στην Deutsche Telekom για 24 μήνες, μάλλον δε θα μπορεί για 24 μήνες να κάνει οποιαδήποτε τροποποίηση στα σήματα, αυτό πάει να πει ότι μετά από 24 μήνες ο ΟΤΕ θα μπορεί να λέγεται είτε Deutsche Telekom είτε DUBAI TELEKOM, και σημειώστε το αυτό που σας λέω.
Όσον αφορά το δορυφορικό της Ελλάδας, τον Hells Sat, έκαμε μια μεγάλη προσπάθεια ο ΟΤΕ και δεν είναι υποδεέστερος στην τεχνολογία ούτε υποδεέστερος στις τεχνικές απ' ό,τι είναι οι άλλες μεγάλες εταιρείες κι έτσι μπόρεσε και στάθηκε στην Ευρώπη ως ισχυρός παίκτης, δεν μας λένε τίποτα. Εμένα μου κάνει εντύπωση, θα θυμάστε το 1993 σ' εκείνη την προσπάθεια, να ξαναπωληθεί ο ΟΤΕ, ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας, έχει κάνει γραπτές τις αντιρρήσεις του κι έχει ονοματίσει και το γιατί, μπορείτε ν' ανατρέξετε στις εφημερίδες του Αυγούστου και του Ιουλίου του 1993 να δείτε ποιες ήταν οι αντιρρήσεις οι ουσιαστικές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τον τότε Υπουργό.
Κλείνοντας λοιπόν θέλω κι εγώ να πω ότι αυτό το πρωτοφανές γεγονός με τα σημεία που σας ανέφερα ένα προς ένα, γιατί είναι υποχρεωμένη μια αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, να χρησιμοποιήσει όλους εκείνους τους τρόπους που του παρέχει το Σύνταγμα προκειμένου ν' ανατρέψει αυτή τη συμφωνία.
Χ. ΤΣΙΟΚΑΣ: Ευχαριστώ κι εγώ. Θέλω με τη σειρά μου να φωτίσω και μερικές άλλες πλευρές αυτού του μεγάλου σκανδάλου που εξελίσσει η Νέα Δημοκρατία και μ' αυτά που ανακοινώνει και μ' αυτά που παραλείπει να ανακοινώσει.
Βλέπετε, ότι το ΠΑΣΟΚ και στο Κοινοβούλιο και στο δημόσιο πολιτικό του λόγο και στους κοινωνικούς χώρους επιμένει όμως να το κρατάει ψηλά στην ατζέντα το θέμα, γιατί είναι ένα θέμα δημοσίου συμφέροντος, άπτεται των συμφερόντων της χώρας και άπτεται των συμφερόντων των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής παραγωγικής βάσης.
Μ' όλα αυτά που λέει ή δεν λέει η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πλέον έντονα ότι πρόκειται για μια καραμπινάτη τριτοκοσμικού χαρακτήρα εκποίηση. Και ότι αυτή η συμφωνία που την κρατά κρυμμένη με όσα διαρρέουν ή ανακοινώνουν οι αντίστοιχοι Υπουργοί φαίνεται καθαρά πως για το δημόσιο συμφέρον θα είναι ένα αδειανό πουκάμισο.
Γιατί το λέω αυτό; Γιατί τέτοιου τύπου συμφωνία μ' αυτά που ανακοινώνουν δεν συναντά κανείς σε κανένα σοβαρό Τηλεπικοινωνιακό Οργανισμό της Ευρώπης που ήταν πρώην κρατικό μονοπώλιο. Συναντά κανείς σε τριτοκοσμικές χώρες τέτοιες συμφωνίες, συναντά κανείς σε χώρες οι οποίες βγαίνουν από κρίση και θέλουν ανάπτυξη.
Για παράδειγμα η Σουηδία με τη Φινλανδία ενοποίησε στα πλαίσια της Μεγάλης Ευρωπαϊκής Αγοράς το επιχειρησιακό της σχέδιο και στη βάση αυτού του επιχειρησιακού σχεδίου ανέπτυξε την τηλεφωνία της και τις επικοινωνίες που ήθελε να δραστηριοποιήσει.
Για παράδειγμα η Γαλλία δεν προχώρησε σε κάποια εκποίηση, έκανε επιμέρους συμφωνίες με την Microsoft προκειμένου να ενισχύσει το λογισμικό της και να ενισχύσει άλλες δραστηριότητες για να διευρύνει τον κύκλο αγοράς. Το ίδιο έκαναν και μια σειρά από άλλες μεγάλες εταιρείες του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης.
Η Ελλάδα είναι μέσα στους μεγάλους παίκτες της τηλεπικοινωνιακής αγοράς της Ευρώπης. Και έρχεται η κυβέρνηση και ανακοινώνει στην ουσία την παραίτηση απ' αυτό το ρόλο κι αυτό θέλω να φωτίσω. Στην πράξη λοιπόν παραιτείται από αυτή τη στρατηγική που χάραξε η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια στις τηλεπικοινωνίες και εκχωρεί αυτό το δικαίωμα να το χαράξει μια άλλη εταιρεία μιας άλλης χώρας.
Γιατί όταν εκχωρείς το management χωρίς να έχεις συμφωνήσει σε ένα επιχειρησιακό ή να έχεις εξειδικεύσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο για τις Τηλεπικοινωνίες, σημαίνει ότι αφήνεις σ' αυτόν που θα έχει το management να επιλέξει τι θέλει να κάνει. Είναι προφανές ότι αυτός μπορεί να έχει άλλους στόχους για την ανάπτυξη της κερδοφορίας του..
Δεν είναι λοιπόν κατ' ανάγκη απαραίτητο να συμπίπτουν οι στόχοι της χώρας και οι επιχειρησιακοί και επενδυτικοί στόχοι αυτού που έρχεται για να κερδίσει στο χρόνο που θα μείνει , ούτε οι τεχνολογίες που θα επιλέξει είναι απαραίτητο να είναι συμβατές μ' αυτές που χρειάζεται η χώρα. Κι αυτό είναι σκάνδαλο για τα συμφέροντα της χώρας. Και ό,τι ακούγεται περί βέτο, στην καλλίτερη περίπτωση βέτο είναι άμυνα, την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει άλλος.
Η Ελλάδα, λοιπόν, κατέβασε τη σημαία των Τηλεπικοινωνιών ως κυβέρνηση από την ατζέντα της. Και αυτό είναι ένα θέμα πάρα πολύ σημαντικό. Είναι πολιτική ευθύνη.
Το δεύτερο. Δεν ανοίγει κουβέντα η Νέα Δημοκρατία σχετικά με τις ελληνικές επιχειρήσεις που είναι πάνω από 50 και που δραστηριοποιούνται γύρω από τον ΟΤΕ στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, δεν λέει τίποτα. Διότι δεν μπορεί να πει, αφού αυτό στην πράξη θα είναι προνόμιο αυτού που θα ασκεί το management. Και ότι αφορά το 5-5 που λέει, ότι θα είναι στη σύνθεση της διοίκησης, αυτό σημαίνει ή αδράνεια ή πλήρης εκχώρηση στο management. Πρακτικά δεν γίνεται διαφορετικά.
Από εκεί και πέρα θέλω να γνωρίζετε ότι αυτή την ώρα, όπως είπε πριν και ο Νίκος και η Λούκα και ο Χρήστος η Ελλάδα έχει μια προνομιακή θέση στα Βαλκάνια, έχει ένα εργαλείο αναπτυξιακό και ένα εργαλείο διπλωματικό στα Βαλκάνια.
Δεν υπάρχει ούτε τεχνοκράτης, ούτε Οικονομολόγος, ούτε άνθρωπος που ασχολείται σοβαρά με τις Τηλεπικοινωνίες που να ισχυρίζεται ότι αυτός που έχει το management δεν θα μπορεί μέσα σε μια νύχτα να μεταφέρει δράσεις διαχείρισης ή επενδυτικές δραστηριότητες από τη μια εταιρεία στην άλλη.
Όπως βλέπετε φωτίζω μια διάσταση που έχει σχέση με τον ίδιο το ρόλο της χώρας μας στις τηλεπικοινωνίες, στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τον ίδιο το ρόλο του ΟΤΕ. Μέσα σε μια νύχτα μπορεί να αλλάξουν δραστηριότητες, πελατολόγια, χρήσεις και τεχνολογίες.
Για όλα αυτά η Νέα Δημοκρατία επικαλείται το «veto».
Και τέλος δυο κουβέντες για τους πολίτες και την ελληνική παραγωγική βάση. Η Ελλάδα αυτή την ώρα θέλω να ξέρετε, έχει οπτικές ίνες απλωμένες παντού, σε όλες τις πόλεις, έχει IP παντού, έχει δορυφόρο, έχει την Cosmote δυστυχώς τέσσερα χρόνια τώρα απαξιώνονται. Ο κ. Αλογοσκούφης και ο κ. Βουρλούμης περιόρισαν το ρόλο τους στα ύποπτα χρηματιστηριακά παιχνίδια και απαξίωσαν επιχειρησιακά τον ΟΤΕ.
Θέλω να γνωρίζετε ότι , τέσσερα χρόνια δεν έγινε στην ουσία καμιά επένδυση, αλλά ούτε αξιοποίησαν και τις προηγούμενες επενδύσεις . Με την συμφωνία είναι ευδιάκριτος ο κίνδυνος για την καθολικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στις τηλεπικοινωνίες, που είναι υποχρέωση του κράτους. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εγκατάλειψης της Ελληνικής Περιφέρειας και επιβάρυνσης του πολίτη.
Και μια τελευταία διάσταση. Αυτά που λένε περί της δυνατότητας της Ελλάδος να ελέγξει το απόρρητο στα θέματα εθνικής ασφάλειας κλπ. αυτά νομίζω, ότι ακούγονται πλέον όταν κάποιος άλλος έχει το management, ακούγονται πλέον ως κακόγουστα αστεία και μάλιστα χειρίστου είδους.
Και μια αναφορά στα εργασιακά. Το ότι θα ισχύσει η ελληνική εργατική νομοθεσία που επικαλείται η Νέα Δημοκρατία πάλι ακούγεται παράταιρο, γιατί τέσσερα χρόνια τώρα με τους εργασιακούς νόμους που έχει ψηφίσει η Ν.Δ. ήδη έχει νομιμοποιήσει ένα πλαίσιο πολλαπλών ταχυτήτων εργασιακών σχέσεων, απαξίωσης και ανασφάλειας. Ένα νομοθετικό πλαίσιο εργασιακού μεσαίωνα όπου οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις έχουν γίνει επισφαλείς.
Λοιπόν, είναι προφανές, και μ' αυτό το «εργασιακό δωράκι» εκχωρεί τον ΟΤΕ στην D.T. Γι' αυτό κατανοούμε γιατί οι εργαζόμενοι εκφράζουν έντονες ανησυχίες . Έχουν αντικειμενική βάση οι αντιδράσεις τους. Ευχαριστώ.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δύο τελευταία σημεία για να ολοκληρώσουμε και να έχετε μια συνολική εικόνα. Θα ήθελα να επανέλθω σε όσα ελέχθησαν περί απιστίας. Σήμερα το πρωί, ο κ. Αλογοσκούφης, σε ένα ραδιόφωνο, επανέλαβε κάτι το οποίο έχει πει πολλές φορές και είναι ανακριβές. Είπε ότι η κυβέρνηση δεν πούλησε τον ΟΤΕ και ότι, από το 2002, ήδη, είχε πουληθεί το 66% στο Χρηματιστήριο.
Αν κοιτάξει κανείς το μετοχολόγιο του ΟΤΕ, θα δει ότι τον Αύγουστο του 2005 με τη λήξη του ομολογιακού δανείου, το οποίο είχε συνάψει το Ελληνικό Δημόσιο το 2001, το Ελληνικό Δημόσιο μαζί με τη ΔΕΚΑ είχαν το 48,6% του ποσοστού του Οργανισμού. Επαναλαμβάνω, 2005, 2 Αυγούστου, 48,6%. 9 Σεπτεμβρίου 2005, η κυβέρνηση πωλεί 10%. 29 Ιουνίου 2007, πωλεί άλλο ένα 10%. Δέκα συν δέκα ίσον είκοσι. Πού βρίσκεται η απιστία; Η απιστία βρίσκεται στο ότι η κυβέρνηση επιλέγει, όταν έχει ξεκινήσει και ψάχνει υποτίθεται για στρατηγικό επενδυτή, να πωλήσει στην ελεύθερη αγορά, σε χαμηλότερη τιμή, 20% του Οργανισμού και κάποια στιγμή κάποιος βρίσκεται με 20%, το οποίο πουλάει πολύ πιο ακριβά και, έτσι, γίνεται η εξαγορά του ΟΤΕ από τη Deutsche Telekom. Για να είναι ξεκάθαρα τα πράγματα.
Αυτό είναι το πρώτο σημείο. Το δεύτερο σημείο, προ ολίγου μάθαμε ότι υπάρχει μία ανακοίνωση της Marfin Investment Group, για την οποία θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω τον χαρακτηρισμό «απίστευτη». Η ανακοίνωση αυτή λέει ότι η εταιρεία κατέθεσε αγωγή στον κ. Παπανδρέου κατόπιν αιτήματός του και εννοεί ότι στη Βουλή προθυμοποιήθηκε να αρθεί η βουλευτική του ασυλία. Το προσπερνώ αυτό, μένω σε μια φράση που λέει ότι «άλλωστε, η συντεχνιακή άποψη ορισμένων πολιτικών, ότι ο πολιτικός λόγος δεν έχει όρια, είναι λανθασμένη».
Υπάρχουν δύο διαφορετικές ερμηνείες που μπορεί να δώσει κανείς στην ενέργεια της συγκεκριμένης εταιρείας και του συγκεκριμένου επιχειρηματία. Η μία είναι να τη θεωρήσει απλώς ως μία εκκεντρική ενέργεια. Εμείς δεν το βλέπουμε έτσι. Εμείς θεωρούμε ότι είναι μια ενέργεια, η οποία στοχεύει στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας. Είναι μία επιχείρηση εκφοβισμού και είναι ένας προπομπός άλλων ενεργειών. Είναι μία ενέργεια, η οποία έχει απολύτως την ανοχή της κυβέρνησης. Και εμάς, αυτή η ενέργεια θα μας βρει, όχι απλώς αντίθετους, αλλά θα ανοίξουμε ένα μεγάλο διάλογο στην κοινωνία, για το τι σημαίνει αυτονομία της πολιτικής στην Ελλάδα σήμερα.
Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.
B.ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά αν έχετε λάβει εσείς την αγωγή του κ. Βγενόπουλου και αν εν πάση περιπτώσει η επίσημη πολιτεία, η κυβέρνηση, δια των θεσμικών της οργάνων σε μια τέτοια περίπτωση όταν πρόκειται για έναν αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης όφειλε να είχε ενημερώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καταρχάς, μέχρι χθες το βράδυ, δεν είχε επιδοθεί απολύτως τίποτε στον κ. Παπανδρέου. Δεν γνωρίζω αν επιδόθηκε κάτι σήμερα. Ως προς το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, μας κάνει τεράστια εντύπωση ότι, σε μια χώρα, όπου οι απόρρητες καταθέσεις βρίσκουν το δρόμο τους στις εφημερίδες και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την επόμενη ημέρα, για απόρρητες καταθέσεις σε μια σειρά από προανακριτικές ή άλλες διαδικασίες, σε αυτή τη χώρα γίνεται αγωγή κατά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ουδείς ενημερώνει, ερωτηματικό, τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης, και αυτός δεν ενημερώνει τον εναγόμενο. Αυτό προκαλεί τεράστια ερωτηματικά.
ΣΠ.ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Με σημερινές του δηλώσεις ο κ. Χριστοδουλάκης, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω έχει χρηματίσει Υπουργός Οικονομίας στις παρελθούσες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά την επίσημη γραμμή του κόμματος για την υπόθεση του ΟΤΕ δήλωσε τα εξής. Καταρχήν η επανάκτηση του δημοσίου ελέγχου του Οργανισμού είναι ανέφικτη εννοώντας και σημειώνοντας ότι το κόστος είναι δυσθεώρητο το οικονομικό και επίσης τα όσα έχουν ειπωθεί από στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τους υπευθύνους που θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη ειπώθηκαν εν θερμώ. Θέλω ένα σχόλιο. Ευχαριστώ.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εμείς έχουμε πει πολύ καθαρά τον στόχο μας, που είναι ότι θέλουμε να επανέλθει ο δημόσιος έλεγχος στον ΟΤΕ. Έχουμε πει εξίσου καθαρά ότι αυτό εξαρτάται από μία σειρά από πράγματα. Εξαρτάται, πρώτον, από τη συμφωνία την οποία θα βρούμε, γι´ αυτό και ζητάμε τη συμφωνία. Διότι αυτό που έχουμε ακούσει αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά λεπτομερείς όρους, για το πώς και σε ποια τιμή και πότε το Δημόσιο θα πουλήσει περαιτέρω αλλά δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτε εάν υπάρχουν δρακόντειοι όροι, που να απαγορεύουν στο Δημόσιο, αν θέλει, να αυξήσει το μετοχικό του κεφάλαιο στον ΟΤΕ.
Άρα, πρώτον, εξαρτάται τι συμφωνία θα έχουμε. Δεύτερον, εξαρτάται από τι ποσοστό θα βρούμε στον ΟΤΕ. Είναι προφανές ότι είναι διαφορετικό να βρεις έναν ΟΤΕ με το Δημόσιο στο 25%, και να βρεις έναν ΟΤΕ με το Δημόσιο στο 5%. Στη δεύτερη περίπτωση, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα απ' ό,τι στην πρώτη.
Και το τρίτο, είπαμε ότι εξαρτάται από την κατάσταση που θα βρούμε στις τηλεπικοινωνίες και στην αγορά, όταν έρθει η στιγμή και είμαστε κυβέρνηση, και θελήσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, με το οποίο θα μας έχουν εκλέξει οι πολίτες. Να τελειώσω απαντώντας σε ένα μονάχα ζήτημα. Το υπερτίμημα το οποίο πλήρωσε η Deutsche Telekom, για να αγοράσει από το Ελληνικό Δημόσιο τον ΟΤΕ, είναι 145.000.000 ευρώ. Εμείς θα ήμασταν πρόθυμοι να δώσουμε 145.000.000 ευρώ, για να πάρουμε πίσω τη Διοίκηση.
Μ.ΧΑΤΖΗΔΑΜΙΑΝΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε μια εικόνα για την εμπλοκή και άλλων παικτών σε αυτό το μεθοδευμένο παιχνίδι όπως αναφέρατε και αναφέρομαι στη διανομή μετοχικού κεφαλαίου που κατείχε η Αγροτική Τράπεζα από τον ΟΤΕ στη Deutsche Telekom.
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Υπάρχει μία χρηματιστηριακή ανακοίνωση την Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία η Αγροτική Τράπεζα πούλησε το 2%, το οποίο κατείχε στη Deutsche Telekom.
Γ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Ανεξάρτητα από το τι λέει η ανακοίνωση της Marfin έχει μπει στο δημόσιο διάλογο κατά πόσο είναι αυτόνομοι οι πολιτικοί να λένε ότι θέλουν και να λένε χαρακτηρισμούς που δεν άπτονται αναγκαστικά της πολιτικής. Π.χ. λένε ότι ο κ. Παπανδρέου είπε τον κ. Βγενόπουλο σερίφη. Αυτό θεωρείται ότι δεν είναι πολιτική έκφραση. Και θα πρέπει ένας πολίτης να αμυνθεί απέναντι στην αυθαιρεσία που έχουν οι πολιτικοί λόγω του ακαταδίωκτου.
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κοιτάξτε, ο κ. Παπανδρέου έχει την εντολή του ελληνικού λαού να εκφράζει τις απόψεις των πολιτών και να ελέγχει την κυβέρνηση για τις πράξεις, τις παραλείψεις και για τις συνεργασίες της. Πώς εσείς εκτιμάτε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Αλογοσκούφης επιλέγουν ως στρατηγικό διαμεσολαβητή στο μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο την εταιρεία Marfin και τον κ. Βγενόπουλο, ο οποίος από τις 12 Ιουλίου του 2007 βρίσκεται κατηγορούμενος από τον εισαγγελέα, υπόδικος στην πραγματικότητα, για συστηματικές εγκληματικές πράξεις εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Και το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι, ποια θα ήταν η κριτική την οποία θα ασκούσατε εσείς και οποιοσδήποτε άλλος πολίτης δικαιολογημένα, αν ο κ. Παπανδρέου, ο αρχηγός του κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν έλεγχαν την κυβέρνηση ακριβώς για το γεγονός ότι επέλεξε αυτού του είδους τον στρατηγικό διαμεσολαβητή.
Ποια θα ήταν η κριτική, την οποία θα ασκούσε δικαιολογημένα ο ελληνικός λαός και ποια είναι η εντύπωση την οποία θα σχημάτιζαν οι πολίτες αν εμείς σιωπούσαμε. Τι σημαίνει σερίφης; Τι σημαίνει; Σημαίνει κάποιος, ο οποίος βρίσκεται υπεράνω του νόμου ή τουλάχιστον σύμφωνα με αυτά τα οποία γνωρίζουμε από τη λειτουργία των σερίφηδων στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν κουμάντο στον τόπο τους, εφήρμοζαν τον νόμο.
Εμείς δεν επιτρέπουμε σε κανέναν κ. Βγενόπουλο να εφαρμόζει τον νόμο και να ορίζει τον νόμο στη χώρα μας και η δικαιοσύνη κρίνεται από τον λαό. Οι βουλευτές εκλέγονται από τον λαό. Έχουμε λαϊκή κυριαρχία και κοινοβουλευτική δημοκρατία και όσοι δεν το έχουν αντιληφθεί αυτό ακόμα, θα πρέπει να το αντιληφθούν.
Στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας εμείς ελέγχουμε αυστηρά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με βάση τις διαδικασίες που προβλέπει το σύνταγμα και η Βουλή, καταγγέλλουμε ένα μεγάλο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο. Απαιτούμε από την κυβέρνηση διαφάνεια, πλήρη ενημέρωση και επιπλέον απαιτούμε να σταματήσει αυτό το μεγάλο σκάνδαλο, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να πλουτίσουν άλλοι, όχι το ελληνικό δημόσιο, όχι ο ελληνικός λαός. Δεν ήταν κίνηση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. 'Ήταν κίνηση υπέρ των ιδιωτών διαμεσολαβητών και υπέρ τελικώς των στρατηγικών συμφερόντων της Deutsche Telekom.
Γι´ αυτό το λόγο, ο πολιτικός λόγος ενίοτε, αυστηρός αλλά τεκμηριωμένος και ουσιαστικός, φυσικά είναι επιτρεπτός στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Δηλαδή εκείνοι τους οποίους ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής ως νταβατζήδες τι θα έπρεπε να είχαν κάνει;
ΧΡ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Διαβάζω εδώ τις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη. Λέει ότι υπάρχει σαφής όρος στη συμφωνία αυτή που δεν έχετε πάρει ακόμα που λέει ότι για να γίνει μεταπώληση των μετοχών του ΟΤΕ το δικαίωμα πρώτης άρνησης το έχει το ελληνικό δημόσιο και υποστήριξε ότι μπορεί να αρνηθεί να γίνει μία πώληση, αλλά και έχει το δικαίωμα το ελληνικό δημόσιο να αγοράσει τις μετοχές της Deutsche Telecom.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτές είναι οι κρυφές πτυχές μιας συμφωνίας, της οποίας θέλουμε ακριβώς να δούμε τη διατύπωση. Δεν είναι τυχαίο ότι υπήρχε και διάσταση απόψεων σε αυτό το τελευταίο σημείο, μεταξύ όσων είπε ο κ. Χατζηδάκη, ο οποίος όταν ρωτήθηκε είπε ότι δεν έχει δικαίωμα το Δημόσιο να επαναγοράσει, και όσων είπε ο κ. Αλογοσκούφης, που είπε ότι βεβαίως το Δημόσιο έχει δικαίωμα να επαναγοράσει.
Περιμένουμε να δούμε. Νομίζω, την απάντηση, θα τη δώσει η ίδια η συμφωνία και γι' αυτό καλούμε την κυβέρνηση να δώσει τη συμφωνία στη δημοσιότητα.
Δ.ΛΑΓΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω επειδή ακριβώς και θεμιτό και λογικό και προφανώς χρήσιμο και υποχρεωμένοι είστε να το κάνετε. Μιλάτε για έλεγχο της κυβέρνησης για την υπόθεση του σκανδάλου του ΟΤΕ. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι ο χρόνος ελέγχου.
Έρχεστε να ελέγξετε εκ των υστέρων ή είχατε προβεί σε κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις γιατί διαπιστώσατε από τότε που άρχισε το σχέδιο να εξυφαίνεται δηλαδή το Δεκέμβριο του 2006 ότι γίνονταν αυτές οι κινήσεις. Αν ναι ποιες ήταν οι κινήσεις που κάνατε εσείς για να το αποτρέψετε;
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Σε όλες τις φάσεις, σε όλη τη διαδρομή αυτή ο κοινοβουλευτικός έλεγχος ήταν διαρκής. Οι ερωτήσεις των συναδέλφων βουλευτών στη Βουλή ήταν συνεχείς.
Το ίδιο οι αναφορές μας στις συζητήσεις, στις συνεντεύξεις, στο δημόσιο λόγο μας, όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναφέρονταν στη διαδικασία η οποία ακολουθείτο και στις μεθοδεύσεις οι οποίες φαίνονταν εκείνη την εποχή. Όταν άρχισαν πλέον να έρχονται και τα στοιχεία άρχισε και ο τεκμηριωμένος κοινοβουλευτικός έλεγχος.
Είχαμε πρώτα απ' όλα την ερώτηση των συναδέλφων στους οποίους αναφέρθηκα προηγουμένως για το πόρισμα του κ. Πεπόνη τον Ιούλιο του 2007 τη στιγμή ακριβώς όπου γίνονταν οι συναλλαγές και οι αγοραπωλησίες των μετοχών και της MIG και του ΟΤΕ από τη ΜΙΝΚ...
Δ.ΛΑΓΟΥ: Ποια ημερομηνία είναι.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Η ερώτηση κατατέθηκε το Μάιο στις 5 Μαΐου όταν είχαμε πλήρως την τεκμηρίωση και όταν ήρθε στα χέρια μας η πληροφορία για το πόρισμα του κ. Πεπόνη.
Στο οποίο επαναλαμβάνω εδώ αναφέρεται συγκεκριμένα ότι ο κ. Πεπόνης εισηγείται να ασκηθεί κατά των υπευθύνων της MARFIN BANK δίωξη για ηθική αυτουργία σε απιστία κατ' εξακολούθηση και με βάση και τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50.
Και επαναλαμβάνω αυτό αφορά την υπόθεση των ομολόγων. Δηλαδή την περίοδο που όλος ο ελληνικός λαός ασχολούνταν με τα ομόλογα υπήρχε ένα κλίμα εξαιρετικά νοσηρό σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία ο Έλληνας εργαζόμενος αντιλαμβάνονταν ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται με μεσάζοντες είχαν κερδίσει τεράστια ποσά από το δικό του ιδρώτα και τις δικές του αποταμιεύσεις.
Την ίδια περίοδο που είχε ξεκινήσει ο έλεγχος για τα ομόλογα από τον κ. Ζορμπά και τους εισαγγελικούς λειτουργούς έρχεται ο κ. Πεπόνης και τι λέει; Λέει ότι όσον αφορά το ομόλογο που αφορά τους ξενοδοχοϋπαλλήλους υπάρχει όχι παρατυπία υπάρχει σκαστή παρανομία, κακουργηματική πράξη για απιστία.
Την ίδια ακριβώς περίοδο επιλέγεται ο κ. Βγενόπουλος και η ΜΙΝΚ ως το όχημα, γιατί περί αυτού πρόκειται, για να παρακαμφθεί η κοινοτική οδηγία όπως εξήγησε προηγουμένως η κα Κατσέλη πάρα πολύ εύστοχα. Για να παρακαμφθεί η ελληνική νομοθεσία να παρακαμφθεί η κοινοτική νομοθεσία και να περάσουν οι μετοχές του ΟΤΕ στην Deutsche Telecom. Όταν μάλιστα στελέχη της Deutsche Telecom έλεγαν δημοσίως σε δηλώσεις τους ότι αυτή η συμφωνία η οποία είχε ανακοινωθεί βρίσκεται υπό αίρεση και μόνο για την περίπτωση που η Ελληνική κυβέρνηση θα εκχωρήσει το management.
Και ω! του θαύματος σπεύδει ο κ. Αλογοσκούφης την επόμενη μέρα ακριβώς που έγινε αυτή η δήλωση να δηλώσει ότι πράγματι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εκχωρήσει και το management.
´Όλα αυτά τα θέματα τα φέραμε στο φως της δημοσιότητας με τη συνεχή δράση όλων των συναδέλφων μας. Και φτάσαμε στο τέλος στις 21 Απριλίου με μια πολυσέλιδη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό όπου καταγράψαμε όλα τα θέματα αυτά. Μάλιστα θέλουμε να σας μοιράσουμε την ερώτηση αυτή να τη θέσουμε υπόψη σας, γιατί έχω την αίσθηση ότι πολλά από τα ζητήματα αυτά τα οποία τώρα αποκαλύπτονται 100%, έχουν τεθεί ήδη από τότε από 21/4 υπόψη του κ. πρωθυπουργού ο οποίος βεβαίως παρέπεμψε την απάντηση προς τους Υπουργούς. Ακόμα περιμένουμε να πάρουμε απάντηση τεκμηριωμένη.
Όμως την απάντηση δε θα τη γλιτώσουν γιατί είναι γραπτή η ερώτηση. Έχει την υποχρέωση η κυβέρνηση σε περιθώριο είκοσι ημερών και ήδη έχουν περάσει είκοσι εργάσιμες μέρες. Αναμένουμε την απάντηση λεπτομερώς και συγκεκριμένα σε όλα τα θέματα τα οποία έχουμε θέσει.
Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Να συμπληρώσω κάτι. Θυμάστε τη μεγάλη συζήτηση που δημιουργήθηκε στην ελληνική κοινωνία με πρωτοβουλία δική μας όταν εναντιωθήκαμε στην εθελούσια έξοδο και στην επιβάρυνση την οποία ο κ. Βουρλούμης ουσιαστικά βασικός παίκτης και αυτός στην ιστορία και μάλιστα το ΠΑΣΟΚ εναντιώθηκε σε εκείνη την ιστορία που εντάσσεται μέσα στη στρατηγική που σας ανέφερα αν θέλετε βρισκόμενο το ΠΑΣΟΚ και σε αντίθεση με το φορέα το συνδικαλιστικό του χώρου. Και αυτό έχει τη σημασία του.
Όπως επίσης και με ερωτήσεις και τεκμηριωμένα καταγγείλαμε την αγορά του Γερμανού χωρίς να έχουμε στοιχεία χωρίς να υπάρχει ενημέρωση χωρίς να ξέρουμε τι πού πώς. Και ο Πρόεδρος έκανε βεβαίως τότε και την επίσκεψη στον ΟΤΕ.
Χ. ΤΣΙΟΚΑΣ: Απλώς θέλω να σας θυμίσω ότι εκκρεμούν δύο επίκαιρες ερωτήσεις επερωτήσεις που αποφεύγει να συζητήσει η Ν.Δ. στη Βουλή. Είμαστε ο μοναδικός πολιτικός φορέας που τέσσερα χρόνια τώρα έχουμε επιβάλλει τη Ν.Δ. να ανταποκριθεί σε οργανωμένες συζητήσεις και για τον ΟΤΕ και για τη διάδοση της ευρυζωνικότητας. Ασχολούμαστε συστηματικά με το θέμα γιατί ξέρουμε ότι είναι ένα κρίσιμο και χρήσιμο εργαλείο.
Η Νέα Δημοκρατία πάντως στην επερώτηση που κάναμε την τελευταία κοινά με τον Τομέα Οικονομίας ενώ ήδη έχει συμπληρωθεί ένα εξάμηνο αρνείται να έρθει στη Βουλή για συζήτηση.
Β.ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή άκουσα τον κ. Παπανδρέου την περασμένη Παρασκευή να αναφέρεται με έναν καθαρό υπαινιγμό στο πώς κατά την άποψή του συνδέονται η πώληση του ΟΤΕ και με βάση το τι γίνονταν το '93 μέχρι και σήμερα με τη SIEMENS τις μίζες SIEMENS και το χρηματιστήριο και τα όσα βλέπουμε να δημοσιοποιούνται. Ο υπαινιγμός από πλευράς του κ. Παπανδρέου νομίζω ότι ήταν καθαρός. Αυτό πώς τεκμηριώνεται; Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ή λέμε πράγματα επειδή υπάρχει αυτή η διαδρομή της ίδιας εταιρείας;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχουμε πει για την ιστορία της SIEMENS. Εμείς ζητούμε να έρθουν όλα στο φως τώρα. Γι' αυτό και έχουμε υποβάλει αίτημα Εξεταστικής Επιτροπής. Και μάλιστα, έχουμε ζητήσει και από το ελληνικό δημόσιο να ζητήσει από τον ΟΤΕ να κάνει αγωγή στη SIEMENS για διαφυγόντα κέρδη και για ζημία της εταιρείας .
Από εκεί και πέρα, να θυμίσω ότι στην περίπτωση του ΟΤΕ έχει προαναγγείλει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τη διενέργεια Προανακριτικής. Όλα αυτά θα έρθουν και θα δούμε ποιες είναι οι διαδρομές και ποιες είναι οι σχέσεις όλων αυτών των πραγμάτων μεταξύ τους.
Με υπαινιγμούς δεν κάνουμε πολιτική. Εμείς κάνουμε συγκεκριμένες πράξεις και ζητούμε να γίνουν πράγματα στη Βουλή όπου ανήκουν και εκεί πρέπει να γίνονται.
ΑΝΔΡ. ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Επειδή σε πολιτικό επίπεδο δε φαίνεται ορατό ένα τέτοιο ενδεχόμενο μήπως τελικά υπάρχει κάποια δικαστική ή νομική συνεργασία ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμού απέναντι στον κ. Βγενόπουλο;
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Εμείς έχουμε την αίσθηση, ότι το πεδίο της συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς, όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, είναι μπροστά μας και είναι ανοιχτό. Και είναι η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, είναι να σταματήσει το μεγαλύτερο ξεπούλημα το οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση με τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος και να αποκατασταθεί ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών με ένα σύγχρονο ρόλο αναπτύσσοντας τις δυνάμεις του όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά και στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και βεβαίως στην απελευθερωμένη αγορά των τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό είναι το πεδίο όσον αφορά το συγκεκριμένο τομέα. Σ' αυτή την κατεύθυνση εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, να ενισχύσουμε τη δυνατότητα των εργαζομένων να ανταγωνιστούν στην αγορά εργασίας με τις εξειδικευμένες γνώσεις όσον αφορά τα τηλεπικοινωνιακά θέματα.
Και μέσα σε όλη αυτή την υπόθεση υπάρχει μια προϋπόθεση. Ποια είναι η προϋπόθεση; Να φύγει η Νέα Δημοκρατία, να φύγει αυτή η κυβέρνηση η οποία οδηγεί τη χώρα στο αδιέξοδο για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα προοδευτική πολιτική μεγάλων τομών και μεταρρυθμίσεων, με προοδευτικό περιεχόμενο όχι μόνο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, αλλά σε όλους τους τομείς και παντού σε ολόκληρη τη χώρα.
Αυτό είναι το πεδίο που ανοίγει μπροστά μας για τη συνεργασία της Αριστεράς και όλων των δημιουργικών, δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.
Γ.ΜΗΛΙΩΝΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής. Από τα 662 εκατομμύρια ευρώ κέρδη του ΟΤΕ το 2007 τι ποσοστό ανήκει στο Δημόσιο, πόσα είναι τα κέρδη του δημοσίου δηλαδή απ' αυτό. Και δεύτερον, αν υπάρχει μία πολιτική εκτίμηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί προχωράει η κυβέρνηση σ' αυτή την επιλογή, της υποστολής όπως είπατε της Σημαίας των Τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη; Ευχαριστώ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, από τα 662 εκατομμύρια ευρώ, όπως σας ανέφερε και ο Νίκος Σηφουνάκης, τα κέρδη του ΟΤΕ ήταν περισσότερα, πλησιάζουν πάνω από 1 δις, λόγω της εθελουσίας εξόδου και λόγω της αποπληρωμής της «ΓΕΡΜΑΝΟΣ».
Επομένως, μιλάμε για έναν Οργανισμό, που τα κέρδη του είναι πολύ μεγαλύτερα από τα 660 εκατομμύρια ευρώ. Το να δεις ακριβώς πόσα είναι του Δημοσίου δεν έχει μόνο να κάνει με το πόσο είναι το ποσοστό κατοχής του Δημοσίου, έχει να κάνει με το πώς αποτιμά κανείς το management και την Διοίκηση και τον έλεγχο σε έναν Οργανισμό.
Λοιπόν, αυτή τη στιγμή, το Ελληνικό Δημόσιο, μ' αυτή τη συμφωνία, έδειξε ότι το υπερτίμημα - αυτή είναι η έννοια του υπερτιμήματος, τι δίνεις, δηλαδή, ποιος είναι ο αέρας που δίνεις για την εκχώρηση του δημοσίου ελέγχου και της διοίκησης - το Ελληνικό δημόσιο την υπολόγισε σε 145 εκατομμύρια ευρώ. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι εξευτελιστικό και δεν το θεωρούμε μόνο εμείς, νομίζω ότι το θεωρεί όλη αγορά. Και γι' αυτό ακριβώς, μιλάμε για μία σκανδαλώδη διαδικασία και γι' αυτό μιλάμε και για εκποίηση του Οργανισμού.
Και το ενδιαφέρον είναι ότι αν δείτε και τον διεθνή οικονομικό Τύπο, όλες οι οικονομικές εφημερίδες αναφέρονται σε πολύ χαμηλό τίμημα - αν θέλετε - του υπερτιμήματος, στην αποτίμηση του υπερτιμήματος ενός τέτοιου Οργανισμού.
Με συγχωρείτε, με ρωτήσατε και γιατί το κάνει; Αυτή είναι η μεγάλη ερώτηση. Μία ερώτηση, την οποία προσπαθεί όλος ο Εελληνικός λαός να κατανοήσει.
Γ.ΜΗΛΙΩΝΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει εκτίμηση;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα έλεγα ότι η καλύτερη εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι πρόκειται περί ιδεοληψίας. Η πιο ευγενική.
Λ.ΜΠΕΘΑΝΗ: Σ' αυτό που είπε ο κ. Παπουτσής νωρίτερα για τις δυνάμεις της Αριστεράς για τη συνεργασία προκειμένου να φύγει όπως είπατε αυτή η κυβέρνηση. Ωστόσο σήμερα ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας τα όσα είπε χθες από το βήμα του Συνεδρίου για το Μάη του '68 ο κ. Παπανδρέου, θα πρέπει να το ρωτήσω αυτό.
Είπε ο κ. Τσίπρας, ότι περίμενε η συζήτηση για το Μάη του '68 να φέρει άλλους συνειρμούς και όχι από την φαντασία στην εξουσία να περάσουμε στη μονομανία της εξουσίας.
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Η απάντηση επ' αυτού είναι, ότι την ανάγκη για τη συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς την φέρνει η πραγματικότητα του Μάη του 2008. Αυτή η πραγματικότητα την οποία την βιώνει ο ελληνικός λαός είναι που οδηγεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ξανά σκεφτούν τα πράγματα, να εγκαταλείψουν δογματισμούς και ιδεοληψίες και για ορισμένους να εγκαταλείψουν και τους μικρομεγαλισμούς.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να παρακαλέσω να μείνουμε στο θέμα του ΟΤΕ.
Γ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Όχι, γιατί απαντήσατε ήδη επ' αυτού, επί του θέματος Τσίπρα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έγινε μία φορά, δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε.
Γ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Απαντήσατε πάνω στο θέμα Τσίπρα και θέλω να το συνεχίσω με μια ερώτηση.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η συνέντευξη είναι για τον ΟΤΕ. Εμείς συνεχίζουμε, μόνο σε θέματα ΟΤΕ παρακαλώ.
Υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση για τον ΟΤΕ;
Δ.ΛΑΓΟΥ: Θα επανέλθω στις σημερινές δηλώσεις του κ. Χριστοδουλάκη συνδέοντάς τες βεβαίως και μ' αυτά που ανέφερε στη συνέντευξή του το Σάββατο ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος ευθαρσώς είπε, ότι ελληνικό δεν είναι μόνο ότι είναι κρατικό.
Συγκρίνοντας αυτά τα δύο πράγματα βλέπουμε ότι υπάρχει ένα ζήτημα με την προσήλωση των στελεχών, όλων των στελεχών σ' αυτό που λέμε αντιπολιτευτική γραμμή για το θέμα του ΟΤΕ. Υπάρχει όντως θέμα; Και αν ναι, πώς το αντιμετωπίζετε;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μην προσπαθείτε να κατασκευάσετε ένα ζήτημα εκεί που δεν υπάρχει.